sestdiena, 2010. gada 8. maijs

Par eiro un ES

Latvijas un visu Baltijas valstu attīstība, fiskālā konsolidācija, reformas un ekonomikas pārstrukturizācija ir balstīta uz vienotu mērķi – Māstrihtas kritēriju izpildi un eiro ieviešanu, lai pievienotos Eirozonai, pildītu tās noteiktās prasības un kā mazās un atvērtās ekonomikas iegūtu stabilitāti un labu pamatu ilgtspējīgai attīstībai. Tieši kopējais sabiedrības mērķis – virzība uz Eirozonu ir novērsusi iespējamo sociālo viļņošanos dziļa ekonomiskā krituma un rekordliela bezdarba laikā, guvusi sabiedrības un sociālo partneru atbalstu, ļāvusi un ļauj turpināt sāpīgās, bet nepieciešamās reformas daudzās jomās.

ECB un EK ir nopietni jāapzinās savas pozīcijas un izteikumu sekas, meklējot argumentus, mainot procesa gaitā spēles noteikumus, mazinot sasniegto krīzes pārvarēšanā attiecībā uz Igauniju un pārējām Baltijas valstīm. Tas var novest gan pie atkārtotiem ārējiem satricinājumiem, spekulatīviem uzbrukumiem nacionālajām valūtām un investīciju vides graušanas, gan arī pie iekšpolitiskajiem satricinājumiem un sabiedrības viļņošanās. Tas ir visa Baltijas reģiona stabilitātes jautājums. Un tas nav tikai ekonomikas un finansiālās stabilitātes jautājums, bet arī izteikti politisks, ņemot mērā Baltijas atrašanās vietu un iespējamās sekas nekonsekventai politikai no ES puses.

Ja arī ir redzams, ka Māstrihtas kritēriji ir neatbilstoši, vai to ievērošana ir neadekvāta, nav pieļaujama to mainīšana procesa gaitā, kā tas var izrādīties attiecībā uz Igauniju. Ja arī tiktu nākotnē pieļauta kritēriju maiņa, tad ir jābūt argumentētai diskusijai par to nozīmīgumu un gradāciju, sevišķu uzmanību pievēršot fiskālajai disciplīnai, it sevišķi hroniskiem šo rādītāju pārkāpumiem, kas tad arī patlaban rada draudus Eirozonai.

Ļoti svarīgi ir ieviest striktu atbildību no Eirozonas valstīm par finansiālās stabilitātes kritēriju pārkāpumiem, lai radītu izprotamu sistēmu bez dažādu izņēmumu pieļaušanas, zaudējot konsekvenci un pieļaujot dubultmorāli. Tas nozīmētu reāli piemērotus sodus, valstīm zaudējot pieeju naudas plūsmām, balsstiesībām, utt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru