ceturtdiena, 2010. gada 1. aprīlis

Par ēnu ekonomikas apkarošanas plānu

Tas, ka šai ilgstoši esošajai problēmai, ka valstī visu laiku ir bijušas 2 paralēlās ekonomikas un tikai viens valsts budžets visiem, ir pievērsta top prioritāte valstiskā ļoti svarīgs lēmums. pasākumu izstrāde ir pieaicinātas kompetentas institūcijas. Cerams, ka ar savu redzējumu un starptautisko pieredzi varēs līdzēt arī starptautiskie aizdevēji. Paredzams, ka cīņa par ekonomikas legalizāciju prasīs daudz laika un pūļu, un ļoti svarīga būs valstiska domāšana un politiskā izšķiršanās. Ja arī patlaban nav daudz konkrētu priekšlikumu, tomēr ir jāuzsver procesa virzība un apņemšanās situāciju apzināt pilnīgāk un piedāvāt labākos risinājumus. Daudzi jautājumi ir saistīti ar nodokļu politikas piemērošanu, birokrātiju, kas visām nozarēm ir līdzīgi. Daudzu jautājumu atrisināšanā varētu palīdzēt nozaru pārstāvju ieteikumi.

Tomēr jau tagad vajag domāt par galvenajiem blokiem, neatkarīgi no situācijas padziļinātas izpētes.

1.VID funkciju kvalitatīvs pastiprinājums, kuras atdevi varētu regulāri apzināt no atgriezeniskās saites ar uzņēmējiem, iedzīvotājiem. Radīt situāciju, ka nodokļu konsultanti bez steigas un stresa būtu spējīgi apkalpot klientus.

2.Soda sistēmas segregācija par pārkāpumiem. Lieliem un regulāriem pārkāpējiem piemērot bargus sodus un izslēgšanu no uzņēmējdarbības. Par pirmo reizi, par sīkumiem, neizpratni vairāk skatīties no konsultatīvas palīdzības nevis soda puses.

3.Izslēgt no valsts pasūtījumu, investīciju programmu, ES fondu apguves šaubīgas reputācijas uzņēmumus (nodokļu disciplīnas, nomaksas, darba algu jomā).

4.Pārdomāt kritērijus iespējamajā nodokļu amnestijas jomā. Lai arī tas ir morālas dabas jautājums, gala rezultātā ieguvēju būtu vairāk, ja process tiktu pamatoti izskaidrots sabiedrībai.

5.Datu aprites jautājums. Beidzot ir jārada sabiedrības interesēs funkcionējoša sistēma, ar skaidri saprotamiem piekļuves/lietošanas principiem un uzraudzību.

6.Darba grupai, valdībai, VID nepārtraukti informēt un monitorēt ēnu ekonomikas apkarošanas, sabiedrības izglītošanas/konsultēšanas pasākumu gaitu.

Galvenais ir neapstāties virzībā un komunikācijā ar sabiedrību. Jo vairāk mēs atgūsim ēnā ielaisto ekonomiku, jo mazināsies spriedze par draudošajiem fiskālajiem pasākumiem sociālajā jomā.